Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ζ΄ τάξης ανέλαβαν τη διοργάνωση σύντομης εκδήλωσης στο σχολείο μας προς τιμήν της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η γιορτή υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της υπευθύνου της τάξης και της φιλολόγου, αλλά και τη συμμετοχή της χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων μας. Μέσα από τα ποιήματα, τα τραγούδια και το θεατρικό που παρουσιάστηκαν, τα παιδιά ενσάρκωσαν και μας μετέφεραν τον αγώνα για την ελευθερία, αυτό το πανανθρώπινο και διαχρονικό αίτημα. Έναν αγώνα ενάντια στην αδικία, έναν αγώνα με όποιο τίμημα, ως τον θάνατο. Ταυτόχρονα ζωγράφισαν παραστατικά τη φρίκη και το παράλογο του πολέμου, σε αντιδιαστολή προς την ειρήνη, το αγαθό που επιθυμεί να μας χαρίζει ο Θεός, για «να ‘ναι οι λαοί αδελφωμένοι». Ας ευχηθούμε κάθε τέτοια ημέρα μνήμης και τιμής να αποτελεί πάντοτε κίνητρο για την υπεράσπιση της ειρήνης και της αρμονικής, ελεύθερης και σεβαστικής συμβίωσης των λαών!

 

 

 

 

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 η χορωδία μας και η Ζ΄ τάξη παρευρεθήκαμε στους Βουλιαράτες της Δρόπολης, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η οποία, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται για να τιμήσει τους πεσόντες, αξιωματικούς και στρατιώτες, στα αλβανικά βουνά κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Στιγμή που νιώσαμε πως μας ενώνει όλους, η Θεία Λειτουργία. Για τους ζώντες και για τους πεσόντες, η πιο ιερή και η πιο σημαντική ώρα. Δοξολογία, ταυτόχρονα, προς τον Θεό και προς την Παναγία μας, που με την Αγία Σκέπη Της δεν παύει να μας προστατεύει! Δέηση και θερμή παράκληση για ειρήνη, για αποτροπή των πολέμων και συναδέλφωση των λαών.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, στην αίθουσα του ναού, μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο του χωριού, αλλά και από τα Εκπαιδευτήριά μας, μάς μετέφεραν πίσω στον χρόνο και στην ατμόσφαιρα της εποχής, με τα τραγούδια, τα ποιήματα και το θεατρικό που παρουσιάστηκαν.

Μετά τη σύντομη εκδήλωση, δράξαμε της ευκαιρίας για μια κοινή απόδραση στο ζαχαροπλαστείο «Καλημέρα», στη Βάνιτσα, όπου περάσαμε υπέροχα, αν και οι φωτογραφίες σίγουρα μιλάνε από μόνες τους.