Η μάθηση στο «Πνοή Αγάπης» δε σταματά ποτέ! Για άλλη μια φορά το ξυπνητήρι χτυπά… όχι, όμως, για μάθημα στη σχολική τάξη.

6:00 π.μ. Μαθητές της Ζ΄ τάξης και εκπαιδευτικοί επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με προορισμό τα Γιάννενα. Η χαρά μας είναι ιδιαίτερη, γιατί για πρώτη φορά συνταξιδεύουμε με μέλη της ευρύτερης οικογένειας της Μητρόπολής μας, με  μαθήτριες του Οικοτροφείου «Άνθος το Αμάραντον».

Αφού απευθύναμε λόγια αγάπης και ευχαριστίας στον Ουράνιο Πατέρα μας γι’ αυτό το δώρο της οργανωμένης εκδρομής, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας με σχετικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα που πρόκειται να επισκεφτούμε, κάνοντας χριστουγεννιάτικα μουσικά διαλείμματα. Επιτέλους, έφτασε η ώρα του αποβιβασμού!

1ος σταθμός: Σπήλαιο Περάματος. Αρχικά, σε αναπαυτικά καθίσματα παρακολουθήσαμε μια ενημερωτική προβολή για τη δημιουργία των σπηλαίων. Ορισμένα από τα παλαιοντολογικά ευρήματα που προβλήθηκαν ζωντάνεψαν μετέπειτα μπροστά μας, καθώς ήταν εκτεθειμένα σε μια μικρή αίθουσα. Αυτά που μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα ήταν τα ομοιώματα της Σπηλαίας Άρκτου (Βλ. http://www.spilaio-perama.gr) και ενός σκελετού δεινοσαύρου.

Στη συνέχεια, ένα τρενάκι μάς μεταφέρει στην είσοδο του σπηλαίου. Σύντομα, η έκπληξή μας για τα θαύματα της φύσης κορυφώνεται! Η παράλληλη ενδιαφέρουσα και κατανοητή ξενάγηση εγείρει τη φαντασία μας και οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες μεταμορφώνονται σε μυθικά ανάκτορα, ψαραγορά με χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές, λαχαναγορά με μπρόκολα, κουνουπίδια, καρότα και σταφύλια, πέτρινα σιντριβάνια, νούφαρα και γεφύρια…

2ος σταθμός: Αναχωρώντας κατενθουσιασμένοι από το σπήλαιο, καταφθάνουμε στη λίμνη της πόλης και επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι, με προορισμό ένα από τα λίγα κατοικημένα νησιά μέσα σε λίμνη στην Ευρώπη! Περπατώντας στα σοκάκια του νησιού, γνωστού ως και Νησί της κυρα–Φροσύνης, γοητευόμαστε από την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Γινόμαστε, μάλιστα, και γευσιγνώστες των παραδοσιακών γλυκών, όχι όμως και των βατράχων (!), για τα οποία φημίζεται η γιαννιώτικη κουζίνα. Η θέα τους στα ενυδρεία των ταβερνών, μαζί με χέλια και καραβίδες, μας ήταν αρκετή!

3ος – 4ος σταθμός: Επειδή «νηστικό αρκούδι δε χορεύει», αφού γευματίσαμε στο κέντρο της πόλης και πήραμε δυνάμεις, ξεχυθήκαμε στο «Παραλίμνιο», ένα κέντρο ψυχαγωγίας με ποικιλία παιχνιδιών. Να, ένα άλλο μάθημα ζωής: να μάθουμε  να χάνουμε και να χαιρόμαστε με τη νίκη και τη χαρά του αδελφού μας.

5ος σταθμός: Δε θα μπορούσαμε να φύγουμε από τα Γιάννενα, χωρίς να χαιρετήσουμε την αγαπημένη μας Αγία Αικατερίνη! Συμμετείχαμε, μάλιστα, στον Πανηγυρικό εσπερινό και τη λιτανεία της εικόνας της. Ήταν μια ιδανική ευκαιρία, για να ευχαριστήσουμε, παράλληλα, την Αγία μας γι’ αυτήν την ευλογημένη εκδρομή.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη εκδρομή μόνο σε αεροπλάνο δεν ανεβήκαμε! Τρία μεταφορικά μέσα – λεωφορείο, τρενάκι, καραβάκι – μέσα σε λίγες ώρες!