Στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνας που επιδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για τα προβλήματα της παιδείας και κυρίως για την διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της περιοχής της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε η Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα: “Θεμελιώδεις αξίες και προβλήματα στην εκπαίδευση”. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, από το Ίδρυμα Παιδείας “Πνοή Αγάπης”, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του 9-χρονου Ελληνο-αλβανικού σχολείου “Πνοή Αγάπης” στο Αργυρόκαστρο.
Στην Ημερίδα αυτή έλαβαν μέρος δεκάδες εκπαιδευτικοί από το Αργυρόκαστρο και τους Αγ. Σαράντα, όπου σπουδαίοι καθηγητές της Παιδαγωγικής επιστήμης, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου, ανέπτυξαν στις ομιλίες τους πολύ σημαντικά θέματα.
Της Ημερίδας προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό ναό της Ανάστασης του Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών τόνισε μεταξύ άλλων την ικανοποίησή του για τον πρόθυμο ζήλο των εκπαιδευτικών που πλημμύρισαν την αίθουσα και που αποτελεί ώθηση για την διεξαγωγή ανάλογων πρωτοβουλιών.
Τους μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου για την ενίσχυση στο πολυεύθυνο έργο τους. Επίσης, τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός επιτελεί ιεραποστολικό έργο, κυρίως για τα σχολεία που βρίσκονται σε πληθυσμό με συμπαγή χριστιανική παρουσία. Τέλος, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι η Εκκλησία θα συνεχίζει να στηρίζει με οποιοδήποτε τρόπο την προαγωγή και την εξέλιξη της εκπαίδευσης στον τόπο μας.
Αρχικά, ο Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Φύκαρης ομίλησε με θέμα: “Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη δημιουργία του αξιακού συστήματος των μαθητών”, η Επίκουρη Καθηγήτρια κα Μαρία Ράπτη,της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, ομίλησε με θέμα: “Βιωματική διδακτική προσέγγιση της Χριστιανικής Αγωγής”, ο Σύμβουλος Θεολόγων, κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης ομίλησε με θέμα: “Ο Δάσκαλος ως πρότυπο”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του Δρ. των Επιστημών Αγωγής κ. Χαράλαμπου Φούκη “Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου στην εκπαίδευση”. Επίσης, αναγνώστηκε και η ομιλία της Δρ. Θεολογίας κ. Ευαγγελίας Τσαγκαρλή-Διαμάντη, η οποία δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί για λόγους υγείας, με θέμα “Η Αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως μέσο βελτίωσης και εξέλιξής τους”.
Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο τέως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καραμήτρος, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος για τα θέματα της εκπαίδευσης της Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς δόθηκε Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας.
Οι συμμετέχοντες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τα θέματα που αναπτύχθηκαν όσο και από την όλη διοργάνωση και εξέφρασαν την επιθυμία τους για ανάλογες ευκαιρίες και στο προσεχές μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)