Πολλά, χρήσιμα και επίκαιρα ήταν τα συμπεράσματα της εκπαιδευτικής ημερίδας, που οργανώθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, με κεντρικό θέμα «Σχολείο και Οικογένεια: Διαπροσωπικές σχέσεις», υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου (αντιπροέδρου του ιδρύματος «Πνοή Αγάπης») στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο.
Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και γονείς από τα σχολεία του Ιδρύματός «Πνοή Αγάπης», που έχει συστήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. κ. Αναστάσιος, καθώς κι εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
Οι τρεις ομιλητές, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος (πρώην κοσμήτορας), ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης (τ. διευθυντής νευρολογικής κλινικής ΑΧΕΠΑ) και η μοναχή Παϊσία (θεολόγος), με σαφήνεια, τεκμηρίωση και μεθοδικότητα ανέπτυξαν σχετικά θέματα, με αποτέλεσμα να ωφελήσουν το ακροατήριο, να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές και να «ξυπνήσουν» προβληματισμούς.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής πρόξενος Κων/νος Μιχελής και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου «Λόγος» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Ναούμ Μίλε, οι οποίοι επεσήμαναν τις ευεργετικές συνέπειες των πρωτοβουλιών στον τομέα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο εκπαιδευτικός σύμβουλος των εκπαιδευτηρίων μας κ. Ιωάννης Καραμήτρος.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Μιλώντας για τις «παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις του αγίου Κοσμά του Αιτωλού» ο κ. Τρίτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο άγιος Κοσμάς, σε μια δύσκολη περίοδο για την Εκκλησία εμφανίζεται πρωτοπόρος στον ορίζοντα των κοινωνικών αναγεννητών.Οι διδαχές του αναφέρονται, συν τοις άλλοις, στη δικαιοσύνη, στην ισότητα των δύο φύλων, στην κατάργηση της πολυτέλειας, στην ολιγάρκεια, στην ίδρυση κοινωφελών έργων.
Μέσα στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας με απλότητα και ρωμαλεότητα ύψωσε τη φωνή του για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα της γυναίκας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διδαχές του αγίου Κοσμά σε θέματα γάμου, διαζυγίου και ανατροφής των παιδιών, για τα οποία αφιερώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της διδασκαλίας του. Ο Άγιος Κοσμάς με τις διδαχές και το παράδειγμά του μας δείχνει το δρόμο της σωστής κοινωνικοποιήσεως, που στηρίζεται στη χριστοποίηση και εκκλησιοποίηση του κόσμου.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ
Παρά τις δραματικές αλλαγές, η οικογένεια θα επιζήσει, ανέφερε ο κ. Μπαλτογιάννης στην ομιλία του: «Η οικογένεια εις την περίοδον της κρίσεως των αξιών». Μπορεί η οικογένεια να άλλαξε μορφή, σίγουρα, όμως, θα επιβιώσει ως θεσμός. Και αυτό γιατί είναι αναντικατάστατη στον τομέα της αγωγής, στη συναισθηματική κάλυψη και την ηθική επένδυση των παιδιών.
Άνθρωπος μεγαλωμένος σ’ ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, σημαίνει άνθρωπος δίχως ανασφάλειες, επιθετικότητες, συμπλέγματα και απωθημένα. Εγγύηση για αυριανές υγιείς κοινωνίες.
Η κρίση των αξιών είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διαζυγίων και την εμφάνιση διαλυμένων οικογενειών, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου- στην ανατροφή των παιδιών με ό,τι κενά συνεπάγεται αυτό, την αδυναμία ελέγχου των παιδιών και την εκδήλωση ψυχολογικών προβλημάτων και παραβατικής συμπεριφοράς.
ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η οικογένεια ως κατ’ οίκον Εκκλησία αντιστοιχεί σε τόπο πνευματικής θεραπείας των παθών, όπως ακριβώς λειτουργεί μέσα στην Ορθοδοξία ένα αληθινό κοινόβιο μοναστήρι, είπε η μοναχή Παϊσία, που μίλησε για την «οικογένεια ως κατ’ οίκον Εκκλησία, τόπος πνευματικής θεραπείας των παθών και η παιδεία απέναντι στην εκπαίδευση».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η εκπαίδευση προϋποθέτει την παιδεία, ώστε ένας άνθρωπος να γίνει ένας ολοκληρωμένα ελεύθερος και αληθινός άνθρωπος. Η απόκτηση τίτλων κάθε είδους δεν οδηγεί αυτόματα στη γνώση. Η παιδευτική διαδικασία φέρνει τη σοφία, δηλαδή όχι την απλή εξειδίκευση, αλλά την ανώτερη αντίληψη του ανθρώπου για τη ζωή και τα πράγματα ως αποτέλεσμα της ώριμης σκέψης.

Της ημερίδας προηγήθηκε κατανυκτική θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως του εκπαιδευτικού συγκροτήματος. Στο τέλος της Ημερίδας όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν Βεβαίωση Συμμετοχής.