Το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων το διαλαλήσαμε σε όλο το Αργυρόκαστρο την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018. Πρώτη μας στάση, το Ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Στο κλίμα των Χριστουγέννων εντάξαμε και το Δημαρχείο Αργυροκάστρου.

Ραντεβού στις 5:00 μ.μ. Από τις τεσσεράμισι μικροί και μεγάλοι άρχισαν να μαζεύονται για αυτή την ξεχωριστή εξόρμηση αγάπης στην πόλη μας. Κάτι διαφορετικό θα έβλεπαν οι κάτοικοι του Αργυρόκαστρου απόψε, καθώς πάνω από 100 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ξεκινήσαμε όλοι με πολύ ενθουσιασμό για να διακηρυξουμε με κάλαντα και τραγούδια τον ερχομό του Μεσσία στον κόσμο.
Φυσικά πρώτο προορισμό είχαμε τον μητροπολίτη μας κ.κ.Δημήτριο που μας δέχτηκε με πατρική αγάπη όπως πάντα. Με την ευλογία του, μια εικονίτσα δώρο και ένα γλυκό συνεχίσαμε τραγουδώντας μέχρι το μοναστηράκι της αδερφής Παϊσίας. Το χαμόγελο της μαρτυρούσε τη χαρά που της δώσαμε με την επίσκεψη μας στο σπίτι της.
Από εκεί και πέρα το Αργυρόκαστρο παραδοθεί στο δικό μας ρυθμό, καθώς κατεβαίνοντας τα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης γεμίσαμε την ατμόσφαιρα με μελωδίες, παιδικά χαμόγελα και νεανικό παλμό. “Να τα πούμε” ρωτήσαμε και στο σπίτι των δύο διακόνων που μας περίμεναν με τις οικογένειές τους γεμάτοι χριστουγεννιάτικη χαρά.
Σειρά είχε το κέντρο. Η 17η shtator βγήκε για λίγο από την πεζή καθημερινότητα με τα ψώνια και τις συναλλαγές της. Με τη δική μας χαρούμενη διάθεση άλλαξε όψη και έγινε πιο ζεστή και χριστουγεννιάτικη. Οι άνθρωποι ξαφνιάζονταν ευχάριστα στο πέρασμά μας και απαντούσαν κι αυτοί στις ευχές μας. Κάποιοι καταστηματάρχες μάλιστα φίλεψαν τους μαθητές μας που τους φώναζαν “Gezuar”. Όλα ήταν γιορτινά και χαρούμενα!
Το κλείσιμο της βραδιάς έγινε – πού αλλού – στο σχολείο μας όπου μας περίμενε τραγούδι και χορός! Μικροί και μεγάλοι σε έναν κύκλο γλεντήσαμε και ετοιμάσαμε τον αποχαιρετισμό μας για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με τον καλύτερο τρόπο!
Ευχόμαστε το μήνυμα της γέννησης του Σωτήρα όλου του κόσμου να ζεσταίνει πάντα τις ψυχες μας και τις καρδιές όλων των ανθρώπων!